ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması bölgeye kaos getirir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesine yönelik planının bölgeye barış ve istikrar yerine kaos getireceğini belirtti. ABD başkanı Donald Trump, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması ile ilgili kararını bugün verecek.

ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması bölgeye kaos getirir
06 Aralık 2017 Çarşamba 14:45

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle Brüksel'de bulunan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'la görüşmesinden önce Amerikalı bir gazetecinin sorusunu yanıtladı.

Gazetecinin, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi planı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Çavuşoğlu, "Bu büyük bir hata olacaktır. Bölgeye istikrar ve barıştan ziyade kaos getirecektir. Türkiye'nin tutumu bellidir." yanıtını verdi.

ABD'nin bu girişimine sadece Müslüman dünyasının değil, tüm dünyanın karşı çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuyu Tillerson'la daha önceki görüşmesinde dile getirdiğini ve tekrar ikili görüşmelerinde aktaracağını duyurdu.

Beyaz Saray yetkileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan edeceğini" ve "Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini söyleyeceği" açıklamasında bulunmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Trump'ın, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasıyla ilgili kararını bugün ilan edeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konu ile ilgili açıklamada bulundu. 

Kudüs konusu ile ilgili Amerikan yönetiminin tanıması yönünde hazırladığı haberler birkaç gündür gündemimizi teşkil ediyor. Bizim de temaslarımızın neticesinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı haberlerini almış bulunmaktayız. Bu sabah, Malezya, İran, Katar, Endozenye devlet başkanları ile telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor. Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi BM kararına aykırı vahim bir hata olacaktır. BM kararlarının hiçbirisinde Kudüs’ün işgal ya da ilhak edilmesi ne kabul edilmiş ne tanınmıştır. İsrail 1980’de ilhak kararı almış, BMGK 478 sayılı karar ile işgalci güç İsrail’in tüm faaliyetlerini ilan etmiştir. 1980’de alınan karardan beri bizim açımızdan da bir değişiklik söz konusu değildir. Politikaları tanımadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu kararda İsrail nezdindeki diplomatik misyonların Kudüs’te bulunamayacağına dair bir madde de vardır.

Milletimiz 400 yıl hizmet ettiği Kudüs’e karşı tarihi bir sorumluluk hissetmektedir. Toplumlar Filistin ve Kudüs konusunda birlik içindedirler. Kudüs bizim onurumuzdur, bizim kırmızı çizgimizdir. Konu sadece Müslümanlarla sınırlı değildir, 3 semavi dinin mensuplarının paylaştığı bir şehir olarak son derece önemli bir şehirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da değişikliğe dönük her türlü girişimi tanımayacağını ifade etmiştir. Ürdün Devleti’nin Filistin’deki vakıf mallarının korunması konusunda sorumlulukları var. Bir de Ürdün ile yakın temas içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer konuların yanında Ürdün Kralı ile Cumhurbaşkanımızın gündeminde Kudüs meselesi de yer alacaktır

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.