ABD Başkanlık seçimlerinde Trump'tan itiraz!

Trump, elektronik oylamada hata olduğunu belirterek oyların yeniden sayılmasını isteyeceğini söyledi. Demokratların adayı Clinton ve Cumhuriyetçilerin adayı Trump'ın yarıştığı ABD başkanlık seçiminde son durum ne? İşte ABD Başkanlık seçimi ile ilgili detaylara kamusaati.com adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABD Başkanlık seçimlerinde Trump'tan itiraz!
08 Kasım 2016 Salı 23:09

ELEKTRONİK OYLAMADA HATA VAR

Donald Trump, Neveda eyaletinde seçimlerde hile olduğu gerekçesiyle sonuçlara itiraz edeceğini açıkladı. Trump, elektronik oylamada hata olduğunu belirterek oyların yeniden sayılmasını isteyeceğini söyledi. Sayılan oylar, erken oy verme döneminde oy kullanan seçmenlere ait.

Cumhuriyetçi aday, Fox News canlı yayınında 'Seçimin bu gece sonuçlanacağını düşünmüyor musunuz?' şeklinde gelen soruya, "Neler olduğuna bakmak zorundayım" şeklinde yanıt verdi.

MAHKEMEDEN TRUMP'A RED

Nevada mahkemesi Donald Trump'ın yaptığı itirazı reddetti.

Nevada, iki adayın başa baş gittiği 'salıncak eyaletler'den biri olarak görülüyor.


TRUMP'IN OĞLU OY PUSULASINI PAYLAŞTI

ABD başkan adaylarından Donald Trump'ın oğlu Eric Trump, babasına oy verdiği seçim pusulasını twitter hesabından paylaşması üzerine, seçim kurallarını ihlal ettiği için tepki gördü.

ABD Başkanlığı seçimlerinde, Demokrat Partili aday Hillary Clinton'a karşı yarışan Cumhuriyetçi Partili aday Donald Trump'ın oğlu Eric Trump, sandık başında pusula fotoğrafı çekip twitterdan paylaşarak seçim kurallarını ihlal etti.

Paylaştığı mesajda Eric Trump, oy pusulasının fotoğrafının yanı sıra 'Babam için oy vermek inanılmaz bir onur. Kendisi ABD için müthiş işler yapacak' yazılı mesajı paylaşan Eric Trump, kamuoyunda tepki çekti. New York yasalarına göre, seçmenlerin herhangi bir aday adına sandık başında propaganda yapmaları yasak. Yasalara göre, adaylardan biri adına sözlü, yazılı şekilde ya da herhangi bir simgeyle propaganda yapabilmek için sandık bölgesinden en az 30 metre uzaklıkta bulunmak gerekiyor.

ADAYLAR OYLARINI KULLANDI

Demokrat Parti adayı Hillary Clinton, eşi Bill Clinton ile birlikte New York'ta Douglas G. Grafflin okulunda oyunu kullandı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise eşi Melenia Trump ile birlikte yine New York'ta oyunu kullandı.

Donald Trump oyunu kullandıktan sonra, "Gergin değilim, heyecanlıyım. Bu büyük bir fırsat. Dünyadaki herkeste görebileceğiniz büyük bir heves. Bu harika bir duygu." şeklinde konuştu. 

BAŞKAN SEÇİLEBİLMEK İÇİN 270 DELEGE GEREKİYOR

ABD başkanı, dünyanın birçok demokratik ülkesindeki uygulamanın aksine doğrudan halk oyuyla seçilmiyor. Halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Seçicilerin sayısı bir eyaletteki kongre delegasyonunun, yani eyaletteki temsilci ve senatörlerin sayısına tekabül ediyor. Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DC'deki 538 seçici oyun mutlak çoğunluğunu, yani 270'ini alması gerekiyor. 

SONUÇLARI NEW YORK'TA İZLEYECEKLER

Bu arada Clinton ve Trump seçim kampanyalarının merkezleri olan New York şehrinde seçim sonuçlarının netleşmesini bekleyecek. İki aday da seçim sonunda, zafer veya yenilgi mesajlarını buradan verecek.

ABD'liler, 9 Kasım sabahına birbirinden farklı iki gelecek vaadinden biriyle uyanacak.

Clinton, seçilmesi halinde selefi Obama'nın politikalarını büyük oranda sürdürme vaadinde bulunurken, Trump kampanyası boyunca başta sağlık ve göçmenlik politikaları olmak üzere eğitimden ekonomiye varıncaya kadar mevcut yönetimin politikalarından farklı, hatta zıt görüşleri dile getirdi.

20 OCAK'TA GÖREVE BAŞLAYACAK

ABD'nin 45'inci başkanı 20 Ocak'ta yemin ederek görevine başlayacak.

Başkanların yemin törenleri, ABD Kongresi'nin bahçesinde halka açık törenle yapılıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.