Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı? Diyanet, Cübbeli Ahmet ve Nihat Hatipoğlu'ndan açıklama

Ramazan'ın gelmesiyle en çok merak edilen soru diş fırçalamak orucu bozuyor mu? oluyor. Oruçluyken diş fırçalanır mı, oruç zedelenir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı ve uzmanlardan diş fırçalama ile ilgili açıklamalara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı? Diyanet, Cübbeli Ahmet ve Nihat Hatipoğlu'ndan açıklama
25 Mayıs 2017 Perşembe 13:40

27 Mayıs 2017 tarihinden itibaren oruç başlıyor. Milyonlarca müslüman Ramazan ayında oruç ibadetini gerçekleştirecek. Ramazanda en çok merak edilen konulardan birisi de 'Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?' oluyor. Peki diş fırçalamak abdesti ve orucu bozar mı? Diyanet, Cübbeli Ahmet Hoca ve Nihat Hatipoğlu oruçluyken diş fırçalama orucu bozar mı sorusuna nasıl yanıt veriyor? İşte detaylar.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Diş Fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı ile ilgili açıklamada bulundu. Diyanetin açıklaması şu şekilde;

"Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur."

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu çok merak edilen "diş fırçalamak orucu bozar mı" sorusuna cevap olarak;

"Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir... Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır." diyor.


Cübbeli Ahmet Hoca ise oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı sorusuna boğazdan aşağı diş macunu giderse bozacağını, gitmezse bozmayacağını belirtti. Ahmet Hoca bu tarz şeylerin mekruh olduğunu, oruçluyken macunla diş fırçalanmamasının uygun olacağını belirtti.

Misvak Kullanmak Orucu Bozar mı?

Misvak Kullanmanın orucu bozuk bozmayacağı merak ediliyor. Hadislere baktığımızda, misvak kullanmanın orucu bozmayacağını görüyoruz. 

Âmir ibni Rebia Radiyallâhu Anh anlatıyor:

“Ben Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemi, oruçlu iken misvak kullandığını sayamayacağım kadar çok gördüm.”
(Buhari, Savm: 27; Ebu Dâvud, Savm: 26; Tirmizî, Savm: 29)

İbni Ömer Radiyallâhu Anhümâ şöyle demiştir:

“Oruçlu, günün başında ve sonunda misvak kullanır.” (Buhari, Savm 25)

Mehzep imamlarının misvak kullanımı ile ilgili görüşü şu şekilde;

Oruçlu kimse için su ile ıslatılmış misvak ve fırça kullanmak, İmam Ebû Yûsuf'a göre mekruhtur. İmam-ı A'zam ile İmam-ı Muhammed'e göre ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak veya fırça kullanmasında hiç bir kerahet yoktur. Oruçlu iken diş macunu sürülmüş fırça kullanmakta ise, mutlak mânada kerahet vardır. Sakınılması icabeder. Ama oruç bozulmaz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 7 yıl önce
Çok komiksiniz