16 Haziran Diyanet Cuma Hutbesi , Ankara, İstanbul İzmir, 81 İL namaz saatleri

Diyanet İşleri Başkanlığı 16 Haziran Cuma hutbesi yayımlandı. Ramazanda bu hafta cuma hutbesi konusu ne? Camilerde okutulacak Cuma Hutbesi'nde müslümanlara zekatın önemi anlatılacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve diğer illerimizi cuma namazı saatlerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

16 Haziran Diyanet Cuma Hutbesi , Ankara, İstanbul İzmir, 81 İL namaz saatleri
16 Haziran 2017 Cuma 10:15

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 16 Haziran 2017 Cuma Hutbesini yayımlandı. Ramazanın 3 üncü Cuma gününde milyonlarca müslüman camiye akın edecek. Diyanet Cuma Hutbesinin konusu merak ediliyor. Diyaneti bu haftanın hutbe konusunu Zekat olarak belirledi. 81 ilin camilerinde okutulacak hutbenin konusu, "Zekat, Kazancı Artırır, faizi yok eder" olarak belirlendi. Hutbede müslümanlara zekatın önemi anlatılacak.

Tüm Müslümanlara farz olan Cuma Namazında okutulan Hutbe Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıyor. Bu mübarek günde müslümanlar camilere akın ederek, farz olan Cuma namazını edâ ediyorlar.  Müslümanlar her cuma günü öğlen namazında 2 rekatı farz olan cuma namazını cemaat ile kılar. Farz olan cuma namazından önce okunan cuma hutbesi, cami imamı tarafından cuma namazının 4 rekat sünneti kılındıktan sonra minberde cemaate okunur. 19 Mayıs 2017 Cuma günü Tüm Türkiye genelinde "Gerçek Özgürlük:Allah'a Kulluk" başlıklı Cuma hutbesi okunacak. 

81 İlin Cuma Namazı Vakitlerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

 

81 İL Cuma namazı Saatlerini öğrenmek için TIKLAYINIZ

ZEKÂT, KAZANCI ARTIRIR; FAİZ YOK EDER

Aziz Kardeşlerim!

Peygamber Efendimiz (s.a.s), bir gün “Helâk edici yedi günahtan kaçınınız!” buyurdu. Sahâbîler, “Yâ Resûlallah! Bu yedi günah nedir?” diye sordular. Resûlullah şu cevabı verdi: “Helak edici bu yedi günah, Allah’a şirk koşmaktır. Büyü yapmaktır. Allah’ın zarar vermeyi yasakladığı bir cana kıymaktır. Faiz yemektir. Yetimin malına el uzatmaktır. Düşmanla karşılaşınca savaştan kaçmaktır. İffetli mümin kadınlara zina iftirasında bulunmaktır.”[1]

Aziz Müminler!

Yüce Rabbimizin bizlere lütfettiği her bir nimetin şükrü vardır. İnsan olarak yaratılışımızın şükrü imandır. Bedenimizin şükrü namazdır. Rızkımızın ve sağlığımızın şükrü oruçtur. Malımızın, varlığımızın şükrü zekâttır, sadakadır, fitredir. Bütün bunların genel adı ise infaktır.

Zekât, zenginlerin sahip olduğu malda Allah tarafından yoksullara verilen bir haktır. Varlıklı Müslümanın muhtaç ve yoksul kardeşine uzattığı yardım elidir. Sadaka, hem Rabbimize hem de kardeşlerimize karşı samimiyet ve sadakatin tezahürüdür. Hâsılı Allah yolunda infak, nimetlerin, zenginliğin Allah’ın bir emaneti olduğunun bilincinde olmaktır. Geçici dünya malını, ebedi kılabilmenin adıdır. Aynı zamanda müminler arasındaki kardeşlik hukukunu derinden kavramak, en güzel şekilde yaşamak ve yaşatmaktır.

Değerli Cemaatimiz!

Yüce dinimiz İslâm, zekât ve sadakayı emrederken faizi yasaklamıştır. Faiz, haksız yoldan, emek sarf etmeden, alın teri dökmeden kazanmaktır. Rabbimiz, faizin esiri olmuş kişilerin ibretlik akıbetini Kur’an-ı Kerim’de şöyle haber vermektedir:

“Faiz yiyenler, (kabirlerinden) şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar.”

“Bu durum, onların, ‘Alışveriş de faiz gibidir’ demelerinden dolayıdır.”

“Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır.”[2]

Kardeşlerim!

Allah yolunda infak, kişiye cennetin anahtarını kazandırır. Faiz ise kişiyi Allah’ın gazabına, büyük bir hüsrana götürür. Zira infak, Allah rızası uğrunda varlığı paylaşmaktır. O’nun yolunda fedakârlıkta bulunmaktır. Faiz ise, alın terinin kutsal olduğu inancını yitirmektir.

Kıymetli Müminler!

Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Allah, faizden elde edilen malı mahveder. Sadakaları ise artırır, bereketlendirir. Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.”[3]

Rabbimizin bu âyeti bizlere göstermektedir ki; infak, malı azaltıyor gibi görünse de aslında kat kat artırır, bereketlendirir. Faiz, malı artırıyor gibi görünse de aslında azaltır ve bitirir.[4] Günümüzde yaşanan nice iflaslar, buhrana sürüklenen nice aileler, zayi edilen nice emekler haksız kazanç olan faizin bir sonucu değil midir?

Muhterem Müslümanlar!

O halde geliniz! Sevdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayarak iyilerden olmanın yollarını arayalım. Zekât, sadaka ve fitremizle Allah’a olan sadakatimizi pekiştirelim. Ramazanımızı, ömrümüzü maddi ve manevi paylaşımlarımızla bereketlendirelim. Başta faiz olmak üzere her türlü haksız ve haram kazançtan sakınalım.

Kardeşlerim!

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayının sonuna doğru yaklaştığımız şu günlerde ayrılığın hüznü yüreklerimizi kapladı. Mübarek Ramazan ayı, ayrılmadan önce bizlere bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini hediye ediyor. Önümüzdeki Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece her yıl kadrimizi yüceltmek üzere gelen Kadir gecesini idrak edeceğiz. Geliniz! Hayat kitabımız olan Kur’an’ın inmeye başladığı bu geceyi, kendimizi muhasebe edebileceğimiz, günahlarımızdan af ve mağfiret dileyeceğimiz bir fırsat olarak değerlendirelim.

Bu vesileyle, Kadir Gecenizi şimdiden tebrik ediyorum. Bu mübarek gecenin hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.