Bu Eğitim Sisteminin Yetiştirdiği Nesil Büyük Türkiye'yi Kurabilir Mi?-3


İbrahim Aydın

İbrahim Aydın

30 Temmuz 2017, 14:54

Bu Eğitim Sisteminin Yetiştirdiği Nesil Büyük Türkiye'yi Kurabilir Mi?-3

Sevgili dostlar günümüz eğitim sistemindeki yanlışları tespit ettiğimiz yazı dizimizin 3. ve  sonuncusuyla devam ediyoruz.  

Peki üniversiteye (4 veya 2 yıllık) yerleşenler ne yapıyor? Onlar da okulu bitirince çoğu iş sahibi olamıyor ve eğitim gördüğü işi yapamıyor. Çünkü alanında ihtiyaç olmayan birçok fakülte ve bölümden mezun olmuşlardır. Üniversite hayatında kısmı özgürlük, burs veya harçlıkla bağımsız yaşayan gençler ailelerinin yanına dönüyor. Burs yok, denetim var ve iş yok. Nişanlı, kız arkadaşı var ama işi olmadığı için evlenemiyor. “Vah vah üniversite bitirdi ama hala boş geziyor” sözleri ve acır bakışlar arasında çaresiz gençler. Fatih Sultan Mehmet, 21 yaşında İstanbul'u fethediyor, çağ açıp çağ kapatıyor, eğitim sistemimizin oyaladığı, körelttiği hatta zulmettiği ama bir vasfı olmayan, öz güveni olmayan, kendi göbeğini kesemeyen, evlenemeyen, anne babasının emekli maaşına muhtaç bir nesil!!!

Erkekler için hem iş hem de askerlik problemi. Evlenme kaygısı. Eğitim aldıkları alan dışında bir becerileri yok. Mutsuz ve umutsuz bir nesil! İşi olmayan, sevdiği işi yapamayan, evlenemeyen, geç evlenen, geç ve az çocuk sahibi (genelde 1 veya 2) olan aileler. Halbuki bir topluluğun kendini yenileyebilmesi için en az 3 çocuk sahibi olması gerekir. (Çocukların biri anne, diğeri babanın yerini alacak, 3.’sü ise toplumu ileriye götürecek.) 

Akademik eğitim aşamalarında başarılı olanlar ise; alan bilgisinden çok, farklı kriterlerle (siyasi fikir, inanç, mezhep ve dünya görüşü vb) gibi değerlendirildiği için haksızlığa uğramaktadır. Bu nedenle son aşamaya ya gelememekte ya da birçok değerinden taviz vererek gelmektedir. Psikolojik, ruhsal ve davranış bozukluğu göstermektedir. 

Yani mevcut eğitim sistemi birçok değeri köreltiyor, mutsuz insanlar yığını yetiştiriyor. Başarılı olan da mutsuz olmayan da. Psikolojik sorunları olan insanlar yığını. Profesör olmuş ama mutsuz ve birçok saplantıları var. Bazen düşünüyorum bu kadar sorunlu bireylerin olduğu toplum nasıl ayakta kalabiliyor? 

Sonuç olarak buraya kadar anlattıklarımızı özetlersek mevcut eğitim sistemi:
1. Başarılı olanı cezalandıran bir sistem,
2. Başarısız olanı ödüllendiren bir sistem,
3. Ezberci bir nesil yetiştiren bir sistem, 
4. Vasıfsız insan yetiştiren bir sistem ,
5. Özgüveni olmayan bir nesil yetiştiren bir sistem,
6. Başarılısı da, başarısızı da mutsuz bir nesil yetiştiren sistem,
7. İnanç, kültür, tarih, vatan sevgisinden uzak, gelenek, göreneklere yabancı bir nesil yetiştiren bir sistem ,
8. Gelecekten umudu olmayan bir nesil yetiştiren bir sistem ,
9. Evlenme yaşını öteleyen, hatta evlenmeyi düşünmeyen bunun sonucunda çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, 1 veya 2 çocuktan başka çocuk düşünmeyen bir nesil yetiştiren bir sistem, (Bunun sonucunda aile yapısı bozulan, nüfus artış hızı yavaşlayan ve yaşlanan bir ülke olmak üzereyiz. )
10. Sınav manyağı, kendi ile barışık olmayan (test ile tost arasında sıkışmış) bir nesil yetiştiren bir sistem,
11. Kendini ifade edemeyen bir nesil yetiştiren bir sistem,
12. Gerçek hayatla ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olmayan bir nesil yetiştiren bir sistem.

Dostlar toplam 3 yazımda eğitim sisteminin eksiklerini ele almaya çalıştım. Bunlara ilaveler yapılabilir. Daha fazla uzatmak ve sizleri sıkmak istemiyorum.

Çözüm önerileri ise bundan sonraki 2 makalemde ele alacağım. Mevla’ya emanet olun…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Semih Kırmızıoğlu - 7 yıl önce
İbrahim hocam yazı çok güzel bütün dert ve sıkıntıları özetliyor. Sonuç öneriniz nedir sorusu aklıma yerleşti onunda cevabını son cümlelerde buldum. Yeni makaleyi dört gözle bekliyorum. Eline kaleminize beyninize sağlık. Hürmetlerimle