Uzaydan çok güçlü sinyal geldi!Dikkatler 'HD 16459'’da

Dünya’ya 94 ışık yılı uzaklıkta bulunan Güneş’e benzer bir yıldızın yakınlarından “çok güçlü” bir sinyal tespit edildi. Rus teleskopunun yakaladığı sinyal ile ABD başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları gözlerini bu yıldıza çevirdi. “Bu sinyal uzaylılardan geliyor olabilir mi” tartışması yaşandı.

Uzaydan çok güçlü sinyal geldi!Dikkatler 'HD 16459'’da
30 Ağustos 2016 Salı 14:21

Gelen bilgilere göre,sinyal, İtalyan astronomlar Claudio Maccone başta olmak üzere bir dizi bilim insanının “dünya dışı zeka için güçlü bir aday” diye sınıflandırdığı HD 16459 adlı yıldızı yakınlarından geldi.

Dünya dışı yaşam araştırmaları yürüten METI International Başkanı Douglas Vakoch, yaptığı açıklamada, “Bu sinyal ilginç çünkü güneşe benzeyen bir yıldızın yakınlarından geliyor. Eğer yapay bir sinyalse, ancak insanoğlundan daha gelişmiş bir uygarlık tarafından üretilebilecek bir güçte” şeklinde açıklamada bulundu.

Uygarlıkların gelişme seviyeleri, Sovyet astronom Nikolay Kardaşev’in ismiyle anılan ölçekle belirleniyor. Kardaşev ölçeğine göre insanoğlu, bir uygarlığın kendi gezegenindeki farklı enerji kaynaklarından (Güneş, rüzgar, yakıtlar vb.) tamamını değerlendirdiği 1. Tip bir uygarlık.

HD 16459’ten gelen sinyal de bir uygarlık tarafından gönderildiyse, bu uygarlık aynı ölçeğe göre 2. Tip olmalı. Çünkü bu kadar güçlü bir sinyal için, bir yıldızın tüm enerjisini kullanabilen 2. Tip bir uygarlık seviyesine çıkmak gerekiyor.

Rus teleskopunun bu güçlü sinyali yakalamasıyla dünyanın dört bir yanındaki diğer teleskoplar da HD 16459’u mercek altına aldı. California’daki devasa Allen Teleskopu henüz sinyalin tekrarına rastlayamadı ancak araştırmalar devam ediyor.

SETI Enstitüsü’nden Seth Shostak “Bu sinyal elbette dünya dışı bir uygarlıktan da geliyor olabilir fakat teyit etmediğimiz müddetçe sadece ‘ilginç’ bir sinyal olarak kalacak”dedi.

Uzaydan bir kez gelen, ama tekrar etmediği için bir sır olarak kalan sinyallerden en ünlüsü 1977’de ABD’de kaydedilmişti. Sagittarius takım yıldızından gelen 72 saniyelik bu sinyalin doğal olma ihtimali çok düşüktü. Ancak “Wow Sinyali” olarak bilinen sinyalin aletlerdeki bir bozukluktan mı kaynaklandığı, yoksa dünya dışı bir uygarlıktan mı geldiği asla belirlenemedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Kainatta yanlış olmadığımızı biliyoruz.