TSK için yeni düzenleme: Ayrılan pilot 'Oksijen Parası' ödeyecek

Türk Silahlı Kuvvetleri için yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılan pilot, uçuş eğitimleri sırasında kullandığı yakıt, yağ ve oksijenin de parasını ödemek zorunda.

TSK için yeni düzenleme: Ayrılan pilot 'Oksijen Parası' ödeyecek
12 Mart 2016 Cumartesi 09:32

Türk Silahlı Kuvvetleri için yeni bir düzenleme yapıldı. Artık mecburi hizmet süresini doldurmadan ayrılan bir pilot, uçuş eğitimleri sırasında kullandığı yakıt, yağ ve oksijenin de parasını ödemek zorunda kalacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, her yıl çok sayıda pilotunu özel havacılık şirketlerine kaptırıyor. Bu durum üzerine TSK için önemli bir düzenlemeye gidildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinin Öğrenim, Eğitim ve Yetiştirme Masraflarının Tespitine Dair Yönetmelik'te değişikliğe gidildi. Yönetmeliğin 4. maddesinde subay veya astsubayların eğitim ve yetiştirme masraflarının nasıl hesaplanacağı düzenleniyor.

Söz konusu hesaplama mevcut düzenlemeye göre yapılırken; personelin Harp Akademileri'nde ve sınıf okullarında aldığı eğitimler, yabancı dil eğitimleri, TSK namına yapılan lisans ve lisansüstü eğitimler, staj programları, SAT ve SAS gibi kurslar dikkate alınıyordu. Bu maddelere ilişkin masraf tutarı, faaliyetin tamamlanmasının hemen ardından personelin özlük dosyasına işleniyor ve mecburi hizmet süresini tamamlamadan TSK'dan ihraç edilmesi ya da istifa etmesi halinde kendisinden tazmin ediliyordu. Söz konusu "hesaplama" maddesine, "uçuş (pilotaj) eğitim merkezlerinde veya uçuş birliklerinde verilen başlangıç, temel ve tekamül uçuş eğitimlerinde, uçuşta sarf edilen yakıt, yağ ve oksijen giderleri" fıkrası da eklendi. TSK'dan mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılan bir pilot, artık uçuş eğitimleri sırasında kullandığı yakıt, yağ ve oksijenin de parasını ödemek zorunda kalacak.

TSK'da mecburi hizmet süresi 10 yıl. 2 yıl süren pilotaj eğitiminin süresi de kanun gereği 3 ile çarpılarak bu süreye ekleniyor. Böylece bir pilotun mecburi hizmet süresi 16 yıla ulaşıyor. Pilot bu süreyi tamamlamadan TSK'dan ayrılmak isterse, kendisi için geçmişte yapılan tüm eğitim masraflarının toplamı kanuni faizleriyle hesaplanıyor ve kalan mecburi hizmet süresine göre belirlenerek tazmin ediliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, yetiştirilen her bir savaş pilotunun devlete maliyetinin teğmen rütbesindeyken 4 milyon dolar olduğunu, rütbesinin ilerlemesiyle birlikte 15 milyon doları bulduğunu açıklamıştı. Savaş pilotları, Hava Kuvvetleri'nde uçuş tazminatlarıyla birlikte en fazla 7 bin TL maaş alıyor. Ancak özel sektöre geçtiklerinde önce 15 bin TL seviyesinde ikinci pilot maaşına, 4 yıl sonra da 25 bin TL düzeyindeki kaptan pilot maaşına hak kazanabiliyor.

Kaynak: HaberTürk

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
irfan - 8 yıl önce
Ayrılmayı göze alan ödemeyi de yapsın.