Askerlik kısalıyor, asgari ücretle askerlik mi geliyor?

Cumhuriyet gazetesinin iddiasına göre zorunlu askerlik süresi kısa dönem ve uzun dönem yapan askerler için zorunlu askerlik 3 aya iniyor. Bu 3 ayın devamını yapmak istemeyenler ücret ödeyerek bir nevi bedelli askerlik yapmış oluyor.

Askerlik kısalıyor, asgari ücretle askerlik mi geliyor?
14 Ocak 2016 Perşembe 18:28

Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir habere göre Milli Savunma Bakanlığı mevcut askerlik sistemi üzerine bir taslak hazırladı. Gaztenin iddia ettiği bu taslağa göre  zorunlu askerlik süresi kısa dönem ve uzun dönem er ve erbaşlar için 6 ve 12 aydan 2 veya 3 aya düşüyor. 2 veya 3 ay zorunlu askerlik hizmetini yapan, temel eğitimini alan kısa dönem askerler ve uzun dönem askerler bu eğitimlerinin devamında ister askerlik yapıyor isterse de askerlik süresi bitene kadar her ay asgari ücret tutarında bir ödeme yaparak bir nevi bedelli askerlik yapmış oluyor. Haberin detayları ise şöyle:

Sertaç Eş/Cumhuriyet

Çıkarıldığı 1935 yılından bu yana çok sayıda değişiklik yapılan ve "yamalı bohça" olarak nitelendirilen Askerlik Yasası, AKP döneminde gündeme gelen bedelli uygulamalarıyla tartışıldı. Geçen hafta yurtdışında doğan Türklerin 1000 Avro döviz karşılığı askerlik hizmetini yapmış sayılmalarına yönelik getirilen tasarı, yurtdışında 3 yıl bulunmuş herkesi kapsar şekilde değiştirilmişti. Sürekli tartışma konusu olan Askerlik Yasası'nın değiştirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni bir taslak üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Cumhuriyet'in edindiği bilgiye göre, üzerinde çalışılan taslakta, askerlik yükümlülüğü olan her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için 2 ya da 3 aylık bir temel eğitim öngörülüyor. Bu temel eğitimin ardından kalan askerlik süresinin ise isteyenler her ay için asgari ücret miktarında bir tutarı yatırmaları durumunda izinli sayılacaklar. Askerliklerinin temel eğitim bölümü dışında kalan kısmını izinli olarak geçirenlere de tezkere verilecek.

Ancak asgari ücret yatırarak askerlik yapamayacak durumda olanlar veya gönüllüler ise askerliklerinin temel eğitim bölümü dışındaki dönemlerde her ay asgari ücret tutarında maaş alacak. Askere olan ihtiyaca göre, bu miktar daha sonra ayarlanabilecek.

İsteyenlerin askerlik hizmetlerinin temel eğitim dışındaki bölümlerini para ile karşılamaları, kalanların ise alacakları maaş karşılığında askerlik yapacak olmalarının eşitsizlik ve mağduriyet duygularını da bir ölçüde gidereceği değerlendiriliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.